Lubicie zapiekanki ? Ja bardzo, najlepsze jest to że do naczynia żaroodpornego możemy wrzucić wszystko - dosłownie. Mięso, warzywa, owoce i to upiec a efekty są pyszne. Moja wersja zapiekanki jest z warzyw, które pieczemy pod kalafiorową kołderką. Świetnie nadaję się do mięska :)
Składniki :
Szczerze mówiąc składniki mogą być dowolne, w dowolnych ilościach ja zrobiłam to tak, że wrzuciłam to co miałam akurat pod ręką .
5 marchewek
pół selera
dynia
brokuł
2 kalafiory
cukinia
garść groszku
cebula
jajko
Wszystkie warzywa wkładamy do parowaru na 15 min ( lub gotujemy ) . Po kwadransie wyjmujemy warzywa (z wyjątkiem jednego kalafiora) i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawionego kalafiora gotujemy jeszcze 10 min po tym czasie blanszujemy doprawiamy i dodajemy jedno jajko. Na warzywa wylewamy naszą masę kalafiorową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 35 min i gotowe !
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz