1. Bataty dobre na pamięć
Według badań przeprowadzonych na szczurach, miąższ z batatów podawany do jedzenia poprawił pamięć podczas wykonywanych ćwiczeń .
2 Bataty na oczy
Bataty są źródłem karotenów i karotenoidów, w tym luteiny - substancja która ma korzystny wpływ na wzrok, działa jak filtr, zabezpieczając oko przed szkodliwym światłem UVA i UVB. Organizm człowieka nie wytwarza luteiny, dlatego trzeba ją dostarczać z jedzeniem. Warto wiedzieć że zawartość karotenów i karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach czy szpinaku, które powszechnie słyną z zawartości tych związków.
3. Co znajdziemy w batatach ?
Witaminy
Witamina C - najbardziej popularna witamina, niezbędna na przeziębienie, wzmocnienie odporności.
Tiamina- odgrywa istotną rolę w przemianach węglowodanów oraz w metabolizmie tkanki nerwowej.
Ryboflawina - bierze udział w transporcie tlenu w soczewce oka, chroni przed zaćmą, przez co warunkuje prawidłowe procesy widzenia. Ponadto wzmaga działanie insuliny, chroniąc przed insulinoopornością i cukrzycą.
Witamina B6 - jest niezbędna do do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i prace serca, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Kwas foliowy - jest bardzo ważny ponieważ bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek.
Witamina A - bez udziału tej witaminy niemożliwy byłby metabolizm białek i hormonów steroidowych. Jej właściwości powodują, że możliwe jest tworzenie rodopsyny - substancji, która umożliwia nam dobre widzenie również po zmierzchu. Witamina A uczestniczy w budowaniu odporności organizmu i jest niezbędna do prawidłowego tworzenia szkliwa nazębnego.
4 Jak jeść bataty ?
Frytki
Talarki
Puree
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz