Pamiętajmy o :
- Zboża i warzywa strączkowe podrażniają śluzówki jelit
- Oleje roślinne ( za wyjątkiem oliwy z oliwek) wywołują reakcje zapalne
- Pomidory, papryka, ziemniaki, orzechy i pestki mogą promować atak autoimmunologiczny
- Przetworzone węglowodany i produkty bogate w cukier w każdej postaci podnoszą gwałtownie poziom glukozy i insuliny we krwi
- Powinno się również wykluczyć jajka, nabiał, kukurydzę oraz soję ponieważ są one najpowszechnieszą przyczyną nietolerancji
- Kakao, sezam, amarantus, kawa, gryka, ryż, owies, proso, czekolada, drożdże wchodzą w reakcje krzyżowe z glutenem
- Musimy również wykluczyć toksyczne kosmetyki, pasty do zębów z fluorem, odświeżacze powietrza, pestycydy i w miarę możliwości mięso z marketów
W pierwszym etapie diety gdzie wykluczamy bardzo dużo produktów powinniśmy włączyć do diety :
- Domowy rosół gotowany na kościach
- Woda z cytryną i imbirem
- Tłuste ryby kilka razy w tygodniu ( aby zwiększyć Omega -3 )
- Warzywa bogate w witaminę C
- Wątróbkę
- Zielone liściaste warzywa ( detoks wątroby)
- Kiszonki i fermentowane produkty
- Słodkie ziemniaki, topinambur i dynię
- Kolorowe warzywa i owoce ( są pełne antyoksydantów )
- Zdrowe tłuszcze jak olej kokosowy, awokado, oliwa z oliwek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz