poniedziałek, 14 września 2015

Co nam szkodzi ?

 Rozpoczynamy dietę, w pierwszym etapie musimy być agresywni ograniczyć wszystkie te produkty które mogą podrażniać naszą tarczyce a co za tym idzie nam szkodzić . Nasz pierwszy etap w którym musimy jak najszybciej pomóc naszemu organizmu to etap w którym musimy skupić się na optymalizacji układu odpornościowego, poprzez eliminację wszystkich produktów mogących stymulować reakcję autoimmunologiczną lub pro-zapalną.


Pamiętajmy o : 

  • Zboża  i warzywa strączkowe podrażniają śluzówki jelit 
  • Oleje roślinne ( za wyjątkiem oliwy z oliwek) wywołują reakcje zapalne
  • Pomidory, papryka, ziemniaki, orzechy i pestki mogą promować atak autoimmunologiczny
  • Przetworzone węglowodany i produkty bogate w cukier w każdej postaci podnoszą gwałtownie poziom glukozy i insuliny we krwi 
  • Powinno się również wykluczyć jajka, nabiał, kukurydzę oraz soję ponieważ są one najpowszechnieszą przyczyną nietolerancji 
  • Kakao, sezam, amarantus, kawa, gryka, ryż, owies, proso, czekolada, drożdże wchodzą w reakcje krzyżowe z glutenem 
  • Musimy również wykluczyć toksyczne kosmetyki, pasty do zębów z fluorem, odświeżacze powietrza, pestycydy i w miarę możliwości mięso z marketów 
W pierwszym etapie diety gdzie wykluczamy bardzo dużo produktów powinniśmy włączyć do diety : 
  • Domowy rosół gotowany na kościach 
  • Woda z cytryną i imbirem 
  • Tłuste ryby kilka razy w tygodniu ( aby zwiększyć Omega -3 ) 
  • Warzywa bogate w witaminę C
  • Wątróbkę 
  • Zielone liściaste warzywa ( detoks wątroby) 
  • Kiszonki i fermentowane produkty
  • Słodkie ziemniaki, topinambur i dynię 
  • Kolorowe warzywa i owoce ( są pełne antyoksydantów ) 
  • Zdrowe tłuszcze jak olej kokosowy, awokado, oliwa z oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz