niedziela, 11 października 2015

Gofry

Sobotni wieczór - październik.  

                        Za oknem kapie i wieje a my mamy ochotę na coś słodkiego z owocami i dżemem jedyne nasze rozwiązanie to gofry !! Chyba każdy lubi gofry które występują pod rozmaitymi postaciami bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem , ale ciasto, ciasto ma być takie samo- chrupkie z zewnątrz za to delikatne i puszyste w środku . Czy uda nam się zrobić takie gofry? Spróbujmy !! 



Składniki ( po konsultacji z google uznałam że taki przepis jest najodpowiedniejszy na dziś) 

  • 350 g mąki pszennej ( wyjątkowo zdecydowałam się użyć tej mąki, lecz gofry również wyjdą nam z mąką jaglaną i migdałową, lecz co do tej ostatniej przepis musi być troszkę zmodyfikowany) 
  • 400 ml mleka
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 70 g roztopionego masła ( może być ciepłe) 
  • 2 jajka
  • aromat ( opcjonalnie) 
Wszystkie składniki razem mieszamy. Gofrownicę smarujemy cienko olejem i zostawiamy do nagrzania, po czym wlewamy ciasto i czekamy aż nasze gofry urosną :) Ja uwielbiam gofry z dżemem i owocami. A jakie są wasze kompozycje ?? 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz