poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Warzywa warzywa !

Musimy pamiętać że przy hashimoto najważniejsza jest dieta.
          A warzywa zaraz po mięsie to najważniejszy skład naszej diety. Ważna jest różnorodność spożywanych warzyw. Powinny być spożywane w postaci surowej jak i gotowanej.

           Musimy jednak pamiętać o warzywach psiankowatych których spożywanie należy wykluczyć ( przynajmniej na początku naszej diety która powinna być zaostrzona aby usprawnić pracę naszej tarczycy). Warzywa psiankowate to : ziemniaki, pomidory, chili, bakłażan.
           Każdy z nas jada i lubi pomidory tak jak i ziemniaki dlatego odstawienie ich może wydawać się bardzo trudno ale - nie jest bo do dyspozycji mamy szereg innych równie pysznych a odpowiednich dla naszego organizmu warzyw :

  •  liściaste ( rukola, sałaty, roszponka, jarmuż, mniszek, pietruszka, szpinak, rzepa, cykoria, botwinka, radiccho) 
  • kolorowe ( karczochy, zielona fasolka, awokado, ogórek, seler, groszek zielony, buraki, rabarbar, marchew, dynia, cukinia, patison, pasternak, koper włoski, topinambur )
  • warzywa bogate w siarkę ( szparagi, bok choy, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, szczypior, rzodkiew, grzyby, cebula, szalotka, brukiew, por, czosnek, biała rzodkiew). 
Ponieważ odstawiliśmy takie rzeczy jak makarony i inne źródła węglowodanów musimy nadrabiać to warzywami i jeść około 8 szklanek warzyw dziennie ( wydaję się to dużo i jest dużo - to dieta w której jemy dużo nie ograniczamy się i jemy do syta ).
Pamiętajmy o tym że warzywa takie jak : kalafior, brokuł, brukselka, kapusta musimy gotować długo ze względu na właściwości blokujące absorpcję jodu, co zmniejsza wydajność pracy tarczycy.
Trudno jednak przekonać do jadania takiej ilości warzyw dlatego eksperymentujmy :) 


Marchewka na słodko 

( przepis na jedną porcję ) 

3 duże marchewki gotuje na parze ( jeśli nie na parze mogą być w wodzie), ugotowane marchewki kroje w plasterki. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy i dodaję do tego 3 łyżeczki ksylitolu. Marchewkę smażymy w tym ok 5 min i polewamy sokiem z połowy cytrynu - Gotowe ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz