A warzywa zaraz po mięsie to najważniejszy skład naszej diety. Ważna jest różnorodność spożywanych warzyw. Powinny być spożywane w postaci surowej jak i gotowanej.
Musimy jednak pamiętać o warzywach psiankowatych których spożywanie należy wykluczyć ( przynajmniej na początku naszej diety która powinna być zaostrzona aby usprawnić pracę naszej tarczycy). Warzywa psiankowate to : ziemniaki, pomidory, chili, bakłażan.
Każdy z nas jada i lubi pomidory tak jak i ziemniaki dlatego odstawienie ich może wydawać się bardzo trudno ale - nie jest bo do dyspozycji mamy szereg innych równie pysznych a odpowiednich dla naszego organizmu warzyw :
- liściaste ( rukola, sałaty, roszponka, jarmuż, mniszek, pietruszka, szpinak, rzepa, cykoria, botwinka, radiccho)
- kolorowe ( karczochy, zielona fasolka, awokado, ogórek, seler, groszek zielony, buraki, rabarbar, marchew, dynia, cukinia, patison, pasternak, koper włoski, topinambur )
- warzywa bogate w siarkę ( szparagi, bok choy, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, szczypior, rzodkiew, grzyby, cebula, szalotka, brukiew, por, czosnek, biała rzodkiew).
Pamiętajmy o tym że warzywa takie jak : kalafior, brokuł, brukselka, kapusta musimy gotować długo ze względu na właściwości blokujące absorpcję jodu, co zmniejsza wydajność pracy tarczycy.
Trudno jednak przekonać do jadania takiej ilości warzyw dlatego eksperymentujmy :)
Marchewka na słodko
( przepis na jedną porcję )
3 duże marchewki gotuje na parze ( jeśli nie na parze mogą być w wodzie), ugotowane marchewki kroje w plasterki. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy i dodaję do tego 3 łyżeczki ksylitolu. Marchewkę smażymy w tym ok 5 min i polewamy sokiem z połowy cytrynu - Gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz