wtorek, 11 sierpnia 2015

Kapusta z pieczarkami

Kapusta to jedno z najważniejszych warzyw tradycyjnej polskiej kuchni. Jest ona podstawą do bigosu, kapuśniaku, a także różnego rodzaju surówek. Ja najczęściej przygotowuję kapustę z pieczarkami, wtedy od razu wszystkim w domu przypominają się święta.
    Możemy podawać ją z barszczem czerwonym i odrobiną suszonych grzybków wtedy smakuje wyśmienicie. Barszcz czerwony zrobiony z własnych buraczków podkreśli smak waszej kapusty i zachwyci wszystkich smakoszy :)

Składniki : 

1 średnia kapusta biała
6 sporych pieczarek
4 szklanki wody
tymianek
sól
czosnek ( mielony, lub świeży ) 
kurkuma
imbir 
zioła prowansalskie 


Kapustę szatkujemy, przesypujemy do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i doprawiamy wszystkimi przyprawami, gotujemy 50 min na wolnym ogniu. Pieczarki kroimy w kostkę i po 50 minutach dodajemy je do kapusty którą doprawiamy solą ( i jeśli chcecie pieprzem, ja nie doprawiam ponieważ nie mogę jeść pieprzu ), gotujemy kolejne 35 min i nasza kapusta jest gotowa. Prosty szybki i smaczny przepis 

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz