Aby przygotować ciastka trzeba mieć okarę sojowa - to jest pozostałość po zrobieniu mleka sojowego. Ja korzystałam z przepisu Olgi Smile na przyrządzenie mleka sojowego jeśli macie swoje sprawdzone przepisy możecie zrobić również z nich
:
http://www.olgasmile.com/
A oto przepis na ciastka :
Składniki :
- 2 szklanki okary sojowej
- 1 szklanka dodatków : zblendowane migdały, orzechy, pestki słonecznika, dyni - co kto ma i lubi ( ja dałam nerkowce, migały i suszone jagody)
- 3/4 szklanki musu jabłkowego ( przesmażone jabłka - ja miałam takie ze słoika ale można zrobić na patelni samemu ) ważne ! jeśli używacie jabłek ze słoika musicie mieć pewność że nie ma tam cukru !
Składniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być kleista. Formujemy dowolne kształty ciasteczek, ja robiłam kulkę spłaszczałam ją w rękach, kładłam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczałam ją jeszcze trochę widelcem na płaski. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia ok 20 - 30 min.
Najlepszy przepis na deser z okary (jak dla mnie). Dzięki.
OdpowiedzUsuń